Wednesday, July 5, 2017

Cosmos Blenz, Blender Pintar Multifungsi Dari Cosmos



Sebagai seorang Ibu, sudah pasti kita ingin selalu memberikan yang terbaik dalam segala hal untuk keluarga. Bener gak sih? Aku yakin hampir semua pembaca yang ibu2 bakal setuju nih. Walaupun tugas Ibu gak bisa dibilang gampang, apalagi buat yang tanpa asisten seperti aku, semua harus dikerjakan sendiri. Bagi2 kerjaan juga sih sama suami dan anak2, tapi mostly tetap sendiri. Oleh sebab itu pemilihan alat2 pendukung pekerjaan rumah juga diseleksi ketat, ditimbang2 dulu keperluannya, diteliti lagi fungsinya, dan diliat apakah worth the price atau ngga. Soalnya penting banget untuk punya barang penunjang aktivitas dapur yang reliable dan long lasting. Secara alat tersebut bakal jadi sahabat dalam aktivitas sehari-hari. 


packagingnya compact dan bagian atas bisa ditenteng


Kalo urusan brand, menurut aku gak hanya brand dari luar yang menghasilkan alat2 reliable. Brand lokal juga ada yg ok lho! Ini salah satu brand lokal yg aku pake, Cosmos! Aku yakin banyak yang udah kenal Cosmos kan? Masih inget sama tagline "inget beras, inget cosmos". Naaah Cosmos ini pertama berdiri tahun 1976, pendirinya adalah Ir. Alam Surjaputra. Usianya aja udah lebih dari 40 tahun, sebuah tanda bahwa brand ini dipercaya oleh masyarakat. Line produk dari PT. Tricosmos juga luas lho, selain blender  ada setrika, kipas angin, kompor, bahkan sampe ke mesin cuci juga ada. Cosmos juga sudah memenangkan banyak award, yg terbaru adalah Top Brand Award untuk Famous Brand Kitchen Category pada tahun 2016 lalu.

karet suction di bagian dasar mesin, dan tempat nyimpen kabel biar gak berantakan

Kebetulan aku berkesempatan untuk mencoba produk terbaru dari Cosmos nih, namanya Blenz, blender pintar multifungsi dari Cosmos seri 802. Apa aja sih kelebihannya? Buanyaaaakkkkk! Kalo saya tiap mau beli produk, saya liat dulu teknisnya, bisa apa aja produk ini, teknologinya gimana, dan kelengkapannya apa. Lalu liat deh harganya. Blenz dari Cosmos ini, super wow banget kelengkapannya. Pertama, di goblet yg berkapasitas 1.2 liter yg biasa kita pake untuk bikin jus, itu ada strainernya. Jadi gak perlu khawatir sama ampas buah or sayurannya ya, ibu2. Dan buat yang suka bikin susu kedelai sendiri dirumah, ini jawaban dari doa2 kita ya :D. Lalu ada dry mill yang bisa buat menghancurkan kemiri, kayu manis, beras, bahkan biji kopi (horeeeee bisa buat kopiiii) dan wet mill yang bakal kepake banget nih tiap acara masak or bikin sambel. Satu lagi, Blenz ini sepaket dengan chopper! Ya ampun bahagia banget aku, soalnya ini kepake banget buat bikin bakso, pempek, somay dll. Selama 

Di bagian bawah mesin blender, ada karet penahan gerak. Jadiiii mesinnya gak bakal gerak or jalan2 ketika dipake, ditambah lagi di bagian bawahnya ada tempat untuk kabel. Kabelnya gak bakal awut2an berantakan lagi deh! 

Teknologinya juga canggih nih, menggunakan #BlenzTechnology dimana saat pemakaian mesinnya bisa berhenti sejenak setiap beberapa detik, lalu otomatis menyala lagi. Fungsinya tentu saja supaya apa yg kita haluskan rata dan cepat halusnya. Hal ini bisa diliat di video saat aku coba menggunakan Blenz untuk memblender biji kopi.

video


Sebagai penggemar kopi, aku penasaran banget untuk nyoba dry mill nya Blenz nih. Nah kali ini aku tes untuk menghancurkan biji kopi untuk bikin cold brew. Tau cold brew kan? Mumpung masih hitsss nih, bikin coldbrew sendiri di rumah yukkkk. Irit ketimbang beli coldbrew di kafe2 kaan. 




Meng-grind biji kopi dengan dry mill nya Blenz ini cepet banget loh, apalagi untuk pembuatan cold brew gak perlu tekstur kopi yg amat halus, kurang dari 30 detik saja udah cukup teksturnya. Aku mencari konsistensi tekstur yang seperti bread crumbs, sekitar 20 detik udah jadi. Begitu juga dengan membuat almond milk. Kebetulan dirumah masih ada sedikit almond, kepikiran bikin cold brew pake almond milk jadinya, sekalian nyobain bikin almond milk pake Blenz tentunya. 

video

Untuk pembuatan cold brew ini, aku pake caranya Jamie Oliver, perbandingannya 1 :8 antara kopi dan air. untuk gulanya, kebetulan aku buat vanilla simple syrup pake vanilla bean asli. Enakkk deh gabungan antara cold brew, almond milk dan sirup vanilla. Cobain ya, teman2!


Homemade Cold Brew 

100 gr coffee beans, aku pake biji kopi Arabika Gayo
800 gr air dingin
  1. Blender coffee beans dengan menggunakan drymill dengan kecepatan rendah, perhatikan teksturnya nya. Jangan sampe terlalu halus. Less than 30 second dengan Blenz sudah cukup kok. 
  2. Masukkan kopi yg sudah diblender ke wadah kaca. Tuang airnya, aduk sesaat. Masukkan ke kulkas dan diamkan 18-24 jam
  3. Saring dengan menggunakan saringan halus ( aku pake kain yang seratnya halusss). Ulangi proses apalagi terlihat masih ada bubuk kopi di cold brew. Hidangkan dengan almond milk, simple syrup, ataupun susu favorit masing2. 

Homemade Almond Milk

1 cup almond, direndam air matang semalaman
2 cup air

Aku menggunakan blender Blenz yang ada sarigannya, jadi almondnya ditaroh tengah2, kasih air, terus start deh. Aku cuma perlu saring sekali lagi aja supaya susunya gak ada endapan.

Untuk pembuatan almond milk, aku pake seadanya almond dirumah, aku rendam semalaman. Perbandingan air dan almondnya 1:2, kalo dirasa masih terlalu kental, tinggal tambah air aja sedikit2 sesuai dengan selera. Rasa almond milk ini tentu saja nutty, tidak tercium bau amis seperti susu sapi. 


Naaahhhh, ini pengalamanku dengan Blenz dari Cosmos. Yang tertarik coba juga, follow ig nya Cosmos ya, disitu ada info2 terbaru produk Cosmos dan ada resep-resep menarik juga lhoooo, ini ig nya : @cosmosonline. 

Kali ini aku buat cold brew dan almond milk, dan terbukti Cosmos Blenz oke bangetttt! Next time aku coba buat bikin yang lain2, stay tune and have a great day, all!


PT. Starcosmos

Website: www.starcosmos.com
Facebook Fanpage: Cosmos
Instagram: CosmosOnline
Twitter: @cosmosonline

Saturday, July 1, 2017

Megibung at Kunyit Restaurant by The Anvaya Beach Resort, Bali



On my last trip to Bali, I got the opportunity to try a Balinese unique tradition called Megibung. It is actually similar to bancakan or botram in West Java. Eating together with your loved ones, or closed friends and relatives with banana leaves as the plate, and our hand as spoon and fork, with delicious traditional Balinese food is definitely an unforgettable experience. Based on this tradition, Kunyit Restaurant presents you Megibung Package with modern presentation. Kunyit means turmeric, it is one of the main ingredients in Balinese cuisine.




First of all, I am going to show you a glimpse of Kunyit Restaurant interior. Kunyit Restaurant located infront of the resort. Open daily for visitors for breakfast from 6AM to 10AM, while lunch and dinner is served from 12AM to 11PM. Nestled in the busy Kartika street of Kuta. It has an easy access. 



The stunning interior divided into indoor and outdoor area. The high ceiling, wooden pillars, tall doors, surrounded by big trees and a touch of traditional Balinese furnishing dominated with warm and earthy tone is just easy to the eyes. Everything look modern, sleek and chic. 



As a food and travel blogger, I am really happy because there are plenty of sunlight everywhere. You know that awful moment when the restaurant is so dark and not enough natural light available? Bad photos are the result! This issue will definitely not hapenning in Kunyit. 



As we sat at our chairs, the polite waiters and waitresses serve each of us with a big ceramic bowl. I was stunned, I thought the bowl was for eating. Fortunately it was used for the "hand wash ritual". They prepare a clay water jug (kendi) and then pour the content (cold water) to our hands. The big bowl basically used to catch the falling water.


Megibung in Kunyit Restaurant served with small takir ( folded banana leaves), and contains of variety of Balinese food. 1 package of Megibung for 2 pax cost IDR 356k ++ up to IDR 375k ++. 


A set of Paket Tenganan served at our table. Sate Ayam (Chicken satay), Sate Lilit ( Balinese fish satay), Be Siap Mepanggang Sambal Matah (Grilled chicken with sambal matah), Pepes Ikan ( steamed fish wrapped in banana leaves), Udang Bakar (grilled prawn), vegetables and accompanied by Sambal Bongkot (torch ginger sambal) and Sambal Terasi. As I tried their menu, I can taste fresh ingredients, salty and spicy flavour, and the richness of spices, just as the authentic Balinese cuisine characteristic. 


Following the main course, we must spare some space for their dessert platter. Fruit, fried banana with sesame, black glutinous rice porridge, and some Indonesian traditional cakes. 





You can also order their a la carte menus, try their signature dishes : Bebek Goreng Kunyit, Bebek Betutu, Oxtail Soup, Prawn Laksa, and many other.



As a closure, I have a wonderful dining experience at Kunyit Restaurant, they successfully deliver the traditional Indonesian and Balinese cuisine authentic flavours. 



Have a great day, all. See you on my next post! 


Kunyit Restaurant
The Anvaya Beach Resort Bali
Jalan Kartika Plaza, Kuta
Bali – Indonesia
Instagram: @Kunyit_Resto

Friday, June 30, 2017

Staycation at Best Western Premier Agung Resort, Ubud



Bali, out of so many beautiful islands in Indonesia, has a special place in my heart. It makes me wanna coming back for more. The nature, the people, and the wonderful places is so fascinating I feel like I want to explore each and every part of Bali. In fact, one of my wildest dream is to own a coffee shop in Ubud. One can dream, rite? And who knows...it comes true :D 






Whenever I travel to Bali, Ubud is on top of the list of my must visit places. I love how it is peaceful, the beautiful earthy landscape, rows of rustic coffee shops, vintage-looking clothing shops, and how it makes me happy just by strolling around the street and enjoy the surroundings. It is that good. 


Today I am going to share my experience during my staycation at Best Western Agung Resort. I arrived quite late that night. My flight got delayed, and I am thankful that one of my fellow foodblogger, Winda of gulanyagulali.com picking me up at the airport. And her friend, Fajar, drive us to Ubud. No hassle! Thank you both!. The drive from the airport to Ubud approximately took 1 hour. We got the address, but maybe because we are not familiar with our surroundings...we got lost. The map and the gps said we should take turn at the said street. But the road was closed. Apparently there was a traditional ceremony held on that specific street. So, we have to look for another way to reach the hotel.



Long story short, we finally arrived at our destination and we were welcomed with ginger and lemongrass drink and a warm wet towel to refresh our hand or face. My room mate is Winda, of course.
The room is comfy, spacious, and with a single glance at the bed, I just cant stand to throw my fatique-self to the comfortable mattress. 


I took my time and decided to make the bathtub a good use. And it was the best decision to just lazying around, loose all the tightened muscles (as if I have any muscles ;D) in warm water. I feel refreshed and relaxed afterwards,and that's my cue to hit the pillow and drifted into deep slumber.



Morning comes quicker than I hope. But it was a bright day and I am so excited to finally see what the resort looks like under the sunlight as I arrived pretty late at night I couldn't see the surroundings clearly. We went to Taman Lotus Restaurant, the place where we had our breakfast. Its a semi open restaurant situated in the middle of the resort, surrounded by ponds and garden. They serve typical resort breakfast. Varied from egg station, breads and jams, juices, salads and traditional food like nasi bali. The taste is quite decent, but honestly I expect more variety and taste given that the resort hold 4plus stars :) 















If you are a gym freak, worry not. All guests are free to use their gym. And if you love swimming, they have 1 swimming pool and 1 kids pool. If you take pictures from the swimming pool edges, it will look like an infinity pool. And there infront of you is outstanding scenery of trees, woods, all greeneries. Fascinating.  



Best Western Ubud features 75 spacious rooms with many types, adorned with wooden floor, traditional furnishings and of course free Wi-Fi. My first glimpse of the interior and exterior of this resort is super cozy, welcoming and classical Bali beauty that awaken all my senses. Surrounded by tropical jungle, and walking distance to Ubud main attractions such as cafes, galleries and so on. It is indeed the perfect place to unwind from our daily mundane life. 



So, if you're looking for a recommendation of a place to stay at Ubud, do consider Best Western Premier Agung Resort. I have a great time of my 2 nights staying at Best Western Ubud. 


Thanks for reading, and have a great day, you all! 



Best Western Premier Agung Resort Ubud


Jl. Sriwedari No.99, Ubud,
Kabupaten Gianyar, Bali 80571
Phone: (0361) 2091700



www.bestwestern.com